Wednesday, May 22

Kepada budak-budak yang baru lepas ambik result lepas tu dapat teruk. Lepas tu takmau nak sambung belajaq dah sebab rasa tak pandai tak bagus dan stuff. Tutup pintu down dengan hidup.


Tak payah mengada sangat lah. Menyampah pulak aku dengar.


See adik-adik.
Kau memanglah kononnya taknak menyusah mak bapak kau. Banyak keluar duit lepas tu tak pandai, then give up belajar.
Self pity la tu.
At first yeah orang memang akan pujuk kau. Kesian kan kau.


Tapi nanti believe me orang pun dah takkan layan kau punya. Semua orang ada life masing-masing. Dan kau akan ditinggalkan.

Well mula-mula memanglah kau tak menyusah orang. Lepas tu orang semua dah ada kerja stabil semua kan. Kau akan meroyan sorang-sorang.
Hidup tak stabil. Duit takdak.
Then kau mesti lah nak kawin kan?
Dan kau akan menyusahkan orang lain sampai ke tua.


Seriously. Aku cakap betul. Masa kau belajar, paulah mak bapak untuk belajar sungguh-sungguh.
Bukan pau pergi bermewah semua. Tu memang nak kena pelangkung.
Pergi lah buat apa kau nak. Yang kau rasa boleh bawak masa depan kau.

Target kau, mesti yang atas dasar syarie. Dan untuk mak ayah kau.
Bukan nak bergaya dengan awek.
Orang yang buat kerja asyik nak pleased awek dan nak orang sekeliling, its stupid.
Dan worthless.

Kalau kau rasa jugak kau belajar pun tah pergi buat apa tah, tapi kau ada menda lain yang boleh drive masa depan kau, go on lah. Kadang-kadang, hidup kita bukan berkisar apa yang ada atas paper. Dan bukan jugak atas kertas putih berdakwat hitam.




Dia macam sketches. Ada shades, kelabu, garisan halus garisan tebal.

No comments: