Saturday, April 13

To the girls out there...

And boys maybe.
Bagi yang ada masalah jerawat yang teruk.

Hehehe don't be shy bukan orang tau pun hang tengah baca ni.


You know aku ada masalah alergy yang teruk gila (ok takdak la sampai nak mati). Makan 3 ekor udang, 6 bijik menda naik atas muka aku. Nak period, banyak menda naik atas muka. You name it. Tiap kali ada event mau lah penuh muka.
Sampai kadang-kadang aku geli habaq hang.


Dan aku cuba teknik penghapusan yang gila radikal. Hang ingat aku nak biaq ka hahaha of course no this is a disgrace.
Tapi belum la sampai tahap pi laser or tarik lapisan first kulit muka tu. Dak.
Macam-macam la aku tempek kat muka ni supaya hilang semua cela ni. Sampai sekali tu abah aku kata aku nampak macam hantu.
Ni some of the techniques yang aku try. Semua hampeh jugalah.
http://dai-lutehydrochloricacid.blogspot.co.uk/2009/09/petua-nenek-kebayan-turun-temurun-untuk.html?q=petua


Sampailah aku fly. Aku rasa kalau sejuk-sejuk ni muka tak berminyak. Dan jerawat tak keluar.
Aku rasa lah. Kalau teruk sangat aku berniat nak melumoq muka dengan salji.

Well peeps it doesnt work.

Muka before rawatan. This is just taken a year ago - April. (omo takut tengok muka sendiri -_-)

Ni main post. Yang atas ni intro bazir masa ja.

Aku balik haritu aku bertekad mau berjumpa dengan specialist. Apa-apa jadi pun. Aku mau pergi specialist, takmau dah bomoh dan produk kecantikan herba.
Tak kira la flight stranded ka, kereta rosak tepi jalan ka, pokok jatuh menghalang perjalanan ka, aku nak pergi specialist.

"Mama nak save sikit lah. Lagipun pakar jauh kat Bagan nuh. Kita pi farmasi kat BM jelah. Mama dengaq depa ni baguih. Adik hang campak haritu-------- blabla."
Then I'm on the way to the 'farmasi baguih'.
Apa? Tak baik lawan cakap mak bapak.


The pharmacist gave me four medicine overall. For a total of RM100. Aku mau bayaq tapi mama insist on her money. These better work, i say to myself. They say it will work in 3 months.

Biozinc - contain vitamin C 150mg and zinc 15mg. Vitamin C for healing, Zinc for better immune system. Take once everyday.
Erythromycin - topical antibiotics. Lumoq kat muka two times a day after wash.
Baby liquid wash pH 5.5 - untuk basuh muka.
Ubat jerawat - put on jerawat.
And I discarded all my face product - my Loreal, segala ubat jerawat lain, face mask etc.

Alhamdulillah after 3 months, yeah it did work. No more things pop out of my face, no more those jerawat batu that when you squeeze something white came out of it. Nothing. Tiny bumps come out sometimes, but the ubat jerawat is too powerful. One night, it puff disappeared. All that left is some scars. Ada la sikit lagi bekas-bekas tu. Tapi alhamdulillah it is also healing.
You cannot even imagine how happy I am. And it's nearly 9 months now (macam mengandung pulak zz). I will try to stop the last bottle of antibiotics when its finish, and see if its still works.

After treatment. This is last year, on December. =)

Well bukan nak poyo. Nak habaq ni pi lah try tengok. It might work. =)
In between MatKay cakap kat aku poyo tu maksudnya proud of your own. Hahaha

7 comments:

Hfz A. said...

kehkehkeh boleh dah jadi model produk ni.jangan aku nampak muka kau bagi testamen dekat surat khabar pulak nanti.

Dai said...

Kahkah mintak simpang.

Amalina said...

dulu aku banyak jerawat, bila dah tua ni jerawat ilang.

Dai said...

good for you then =)

nekmo said...

hahahha.. aku dengar kat farmasi bm tu ramai juga org bagi testimonial.. cewah! termasuk hang! tapi, aku belum pi... muka aku tak ada la macam ang.. tapi, depa ni selalu sangat dok tegoq jerawat aku.. haish.. tension gak kadang-kadang.. nanti aku nak beli gak la.. :D

Dai said...

baguih kot weh situ. haha hang takyah la wei. hang ada apa ja.

Ahmad Syakir said...

woih nama aku ada.hahaha