Wednesday, September 26

Menjadi Isu

Mostly aku punya social analysis comes from Facebook. Yeah kalau aku di Malaysia serta merta akan menjadi mandom, hence hubungan aku dan dunia luar hanya melalui media Yahudi ini.

Ada orang pernah cakap don't judge people based on their Facebook page.
I beg to differ. Aku baca profile dia pun aku dah boleh tau orang tu macam mana hewhew.


Ada sorang kawan aku yang bukan berbangsa Melayu Malaysia.
Dia selalu nampak aku bukak Facebook.
Kata kawan aku yang dinyatakan di atas, bila beliau masuk Facebook aku, beliau heran dengan isu yang agak tidak habih. Lepas satu, satu. Berita hangat sensasi seluruh media massa.

Well aku terpaksa jugak bersetuju dengan beliau. Seperti mana TV3 sentiasa ada menda bodekan yang dipaparkan di media mereka, seperti itu juga Facebook. Isu hangat datang dan pergi. Sejak aku pulang ke Malaysia, ada 3 isu besar rasanya.

1 - Rohingya
2 - Gangnam Style
3 - Innocence of Muslim


Macam kata kawan aku tadi. Setelah diterjemahkan, "Dia mai lepaih tu habih. Orang yang post tu pun nanti dia lupa macam tu ja. Lepas timbul isu baru isu lama tarak sapa nak ambik tau'.


Haa tara tu.


Isu Rohingya.
Memang patut lah kalau niat nak menyebarkan kesedaran apa semua jadah. Tapi action kau pun tarak, why bother? Setakat bising heboh, bila orang mintak derma, kau tuduh dia seleweng duit bagai.
Kalau setakat nak letak kat Facebook untuk nak tayang kat orang yang kau kisah, tak payah kot.
Kalau nak doa pun, ikhlas lah. Buat apa boh ke Facebook?
Nak suruh orang berdoa sekali? Ok ok.


Gangnam Style
Okeh yang ni memang aku gelak banyak. Enough said.
Oh aku tarak pretend aku tak suka. Aku rasa best lagu dia. Hahaha.
Siap tanya ostad lagi hukum Gangnam Style. Pehhh tebal benar iman kalian. Sembahyang zohor liat pulak.
Macam ni lah. Orang suka, lantak depa lah. Orang China ka England ka nak buat parody ka apa, biar lah. Depa tu kapir.
Bebudak yang minat tu pun, pada-pada lahhh. Kau suka pun yang kau buat depan orang sapa suruh. Tarian tu dah la buruk. Ngak sangat kau pun nak tunjuk cool.
Simple. Tapi sapa tah bagi lagi berapi.
Konon lucah la apa. Tak pernah dengar nama Britney Spears kot.


Innocence of Muslim
Filem tu masa tayangan dia tarak orang pi tengok pon wallaweh. Panggung kosong.
The movie itself is rubbish. Plot buruk, cinematography pun buruk. Values macam haram teruih.
But in fact orang-orang yang dasyat pi serang embassy and stuff, sampai ada yang mati.
Lau kaana bainana. Apa nabi kata.
Dulu pun ada orang hina Nabi, depan-depan lagi. Siap kena baling tahi.
Ada nabi pi bakaq rumah depa?



Lepas ni isu apa pulak? Tunggu mehh.

Facebook failed. LOL





No wonder kawan aku yang dinyatakan di atas, dok takmau jugak bila aku ajak pi musolla.

Takut katanya.

3 comments:

Hikaru Yui said...

xsuka gangnam style sbb mmg xminat korea kot.. tp tgk running man best juga =p

semua datang dan pergi tp ada satu benda evergreen.......












BN vs PR bullshits =p=p=p

Dai said...

tak kisah nak minat tamil sekali pun. muka masih Melayu.

Cuma hairan macam mana menda macam tu pun boleh ketagih, dan jadi penyakit.

Hfz A. said...

aku ingat U-Know Yunho.

oh crap...