Tuesday, May 1

GIGI

Jerawat ni ingat muka aku ni culture dish agaknya. Loi.


Di samping masalah P. acne, aku juga mempunyai masalah lain. Masalah genetic.

Gigi.

Yes people this is genetics. Bukan aku saja-saja tekan sampai keluar masa aku kecik. Lol.



Masa kecik dulu aku tak sedar langsung pun gigi aku macam mana. Sebab aku lagi conscious dengan kulit gelap. (Lohh masalahnya tu sebab main panas haha).
Siap ada satu masa tu, kawan-kawan perempuan aku banding warna perut diorang (aku pun tak faham macam mana boleh ada kes ittew -_-). Diorang tibeeee assume sendiri, cakap perut aku mesti warna hitam sebab muka hitam wahahaha.
Lama-lama malas dah aku kawan dengan perempuan.


Masalah bermula bila aku masuk tingkatan 1.

You see, masa tu adalah aku suka seorang mamat ni.
Tapi sebab dia hensem maka ramai lagilah minah yang berkenan.
Bila minah-minah yang berkenan mamat ni dapat tahu mulalah kena attack. Lol.
"Minah jongang ada hati mau orang hensem"

Girls can be scary wei.
So guys, don't ever be deceived.
Look through the gedikness and bold make up.
Then you will see the truth.
Lol.




Abah aku, he's not a fan of medical beauty. Jadi dia tak berapa nak bagi lah buat braces.
Frust jugak masa tu.



Bila makin meningkat usia, aku tengok gambar-gambar aku. Lepas tu terfikir asal lah rupa aku hodoh sangat. Especially bila gambar tu candid. Gigi terkeluar macam cacat gila.

Lama-lama aku mula tak suka ambik gambar.
Dan aku terfikir jugak. Aku tengok gambar sendiri kadang-kadang saja. Orang yang tengok muka aku memanjang mesti rasa aku lagi hodoh kan.

Bagi yang sudah mula nak menasihat itu anugerah tuhan harus bersyukur semuanya kejap-kejap, lek luuu... Tunggu sampai habis lol.




One day tanpa abah aku tahu, aku pergi dentist, buat check up. Tanya harga semua.
Dentist tu cakap gigi makin teruk sebab gigi bawah aku keep growing, jadi makin besar. Jadi gigi atas ditolak keluar. Sebab gigi atas dan bawah tak align kan.
Tapi doktor cakap kalau nak buat braces gigi belakang kena cabut. Terus aku down. No no I will not allow impaired body function for beauty reason.
So dia bagi dua choice. Either aku buat braces dan cabut gigi tak bersalah ittew, atau biar je, dan gigi tu akan makin teruk terkeluar.

Well kalau kau kenal aku you know which one I had chosen.



Aku still rasa conscious, dan entahla mungkin in the end aku akan buat jugak menda alah braces tu. Kadang-kadang I even believe all the rejectionsss is causing by this. =.='

Dan to be honest, cerita ni masih tergantung. Kalau expectation anda ialah ini cerita klise yag berakhir dengan 'baik saya terima diri saya' lol, ini bukan.



Mungkin gigi aku kurang (nil terus kot haha) nilai estetika, tapi kalau dia still serve its full function, yaitu macro molecular grinding to smaller molecule (kunyah makanan lol), who am I to complaint, kan?

Alhamdulillah bila lapar dan rezeki di depan mata dapat makan. Bak kata mama abah,
"tak payah dok diet diet, nanti dah tua dah takdak gigi menyesai takleh makan itu ini".





Biar orang cakap you tak lawa, I still love you lah my gigi. <3



Nota kaki - masa lagu Halimah Jongang tu popular serius aku nak ban radio yang main lagu tu. Menyirap jugaklah.

4 comments:

نور عزتي said...

"Lama-lama malas dah aku kawan dengan perempuan."
Lulz..

"No no I will not allow impaired body function for beauty reason."
Yeahh, thats my kosmet.. impaired body function will be sooo much worse kan?

"Instead of focusing all ur energy thinking what is going wrong, why don't u think about what is going right?"-NoumanAliKhan-

Ok.. Ebio's coming.. chow..
=p

Hikaru Yui said...

honestly saya xprasan plak kak dayah buat bracer ka x..haha

ni inferiority complex kan? kita rasa kita huduh.. org nampak biasa ja.. mmg la xsampai kita rasa kita huduh org rasa kita lawa tp cmna nak kata ea? people don't care pun..kita yg terasa lebih..

i know that feeling once..rasa diri buruk sgt..kahkah benci cermin kamera apatah lg.. tp dah lama2 hidup ni.. mcm jenuh jugak nak hidup mcm tu hari2..

lama2 let go..harhar lantak la huduh pun nnti masuk syurga mintak la bg jadi lawa.. ngehngeh..

mayy shi said...

sempoi r babe

arsal74 said...

herm.....