Friday, August 12

RAYET.

Ya sebutnya rayet. Bukan riyot.


Untuk kali ke-31 nya, aku kasi tau yang kawasan aku selamat-selamat sajo. Kampung Lancaster (note: KAMPUNG) dihuni oleh atuk dan nenek pencen. Kalau atuk nenek buat kerja looting dan mugging jugak aku konfem speechless. -_-

Jadi disebabkan keamanan yang dicapai di kampung ini maka banyaklah kereta-kereta dari kawasan berbahaya telah dipindahkan ke sini. Hatta penuhlah jalan dengan Audi Volkswagen Honda Ford Renault Merce Lamborghini Ferrari dan baru tadi sebijik Rolls Royce dikesan di tepi rumah sebelah. Tidak kurang juga trak susu dan lori pengangkut sampah.
Apa? Trak susu pun boleh jadi mangsa riot, tahu?


Walau dengan keamanan sekitar, kawasan berdekatan seperti Liverpool dan Manchester telah punah. Jadi berkurunglah aku di sini. Sisa masa lapang dihabiskan dengan Angry Bird.


UK ketika ini sedang segan dengan negara lain, atas sebab keganasan yang berlaku. Ini bukan lahir dari ketidak adilan kerajaan, atau dari perasaan ingin bebas dari penjajah Komunis, atau melawan alien penakluk Bumi. Tetapi 'just for fun'.
Periot adalah terdiri dari budak sekolah rendah, menengah dan budak universiti. Juga kalangan pakcik miskin.

Ini dia hasil didikan tanpa berpaksikan agama dan hanya berpegang kepada undang-undang dunia.
Sebab bila ditanya budak-budak rosak ini menjawab (terjemahan),

"Nak takut apa. Parents beletiaq sikit lepaih tu habeh. Depa mana nak boleh tenyeh kami, woi tak boleh, against human right tu dowh! Kalau polis tangkap pun ala, lokap kecik, nak tangkap orang banyak, overcrowded la, so konfem 2 3 jam lepaih tu depa lepaih. Kami pi la melooting lagi. So nak takut sapa? Tuhan kami mana caya."

Tuudia.


Tak percaya tengok video konference Asyraf Haziq. Dia pun cakap (dengan slang bri'ish nya) "they 're just primary school students". Terjemahan - depa tu budak sekolah rendah berhinguih ja.


Lagi masalah bila yang polis tengah kontrol yang meriot di tengah city, perompak pulak pergi merompak rumah yang jauh dari city. Educated people. I'm impressed.
Ambik batu bata sebijik, baling tingkap kaca, angkutlah PC PS semua.


Ini dia kejadian yang berlaku di negara yang nak beli pisau pun kena kena tunjuk ID.



So Malaysia? Masih nak jadikan undang-undang negara ni sebagai template? =)

4 comments:

adidahzubir said...

* cepat2 komenn
rayet occaayy.
liberpul and mencester memang dah teruk ke ?
tengok kat paper, youtube punn periot nampak mcm budak2 sekolah je..
semoga selamat selamat sajo di sana ! :D

yui92 said...

kak dayahhhhh...semoga uncle2 dan auntie2 tu jaga kak dayah well kami masa riot dulu org mesir tlg jaga.. i mean depa riot against each other dan xkacau foreigners sgt...

kiranya tmpat kak dayah cam aman la ea.. ok la klu cmtu...

lepas taraweh jgn lupa solat hajat minx tiket free =p

Dai said...

adidahzubir - dah teruk jugalah. kedai semua kena bako. kereta pun dia bako. itu yg kereta x bako semua taruk sini.

yui92 - ni riot budak2 bukan gheti beradab.

i'allah hahaha, tiket free mungkin xdak harapan nak dapat dah. =)

Hfz A. said...

koreksi;

bukan 'periot',tapi PERAYET.

hahaha jk jk.
stay safe!