Monday, March 21

golden rice


saya salute awak encik Ingo Potrykus dan encik Peter Beyer. true Biologists.


2 orang pakcik awesome ini mendedikasikan life research mereka untuk people in 3rd world countries. diorang tahu yang beras putih yang selalu kita makan kurang vitamin A. vitamin A hanya ada pada kulit beras, dan ofkos semua vitamin A hilang bila beras tu diproses dan dipolish jadi putih.

di Malaysia tak jadi hal, sebab kita makan nasik berlauk. tapi di 3rd world countries nak dapat nasik pun susah. so basically depa makan nasik sahaja.

budak-budak yang kekurangan vitamin A develop night blindness dan sistem imunisasi yang korap. beribu-ribu mati sebelum umur 5 tahun, sebab kena penyakit macam measles yang membawa maut.



So the pakcik integrate gene yang produce vitamin A dalam beras. Gene tu datang dari bunga daffodyl. jadi sebab tu beras yg engineered ni warna kuning, so they named it Golden Rice.


Both pakcik work hard to accomplish that. bila dah dapat amazing result, society reject the findings. sebab takut bila makan beras tu nanti ada horrible effect macam dalam cerita 'I am Legend'. beras tu siap dilabel 'Frankenfood' = Frankenstein + food sebab it's genetically modified. Shame.



Maybe sebab that issue dan mahal nak produce, pakcik Ingo just bagi je beras tu pada people who need it. so that they can plant it and produce their own nutrition food.




that's why I'm going all shitty about ethical issue. Sometimes it's rubbish.


to pakcik, awesome job. I pray both pakcik dapat hidayah to become a Muslim. =)

2 comments:

.::annemishi::. said...

great!! bagus aar dia pikir untuk orang lain

:')

Dai said...

betul! aku really really really upset bila orang melabel findings dia.