Sunday, February 6

Kalau nak, usaha sendiri boleh tak??

I want to complaint.


Masa aku kecik-kecik dulu parents aku memang tak bawak jalan mana-mana. Fine. Aku tak salahkan diorang. Cool ajo.

Bila pergi sekolah, biasalah budak-budak, kalau baru balik dari mana-mana mesti la nak shows off.
"Aku pergi Cameron Highlands semalam. Best! Sejuk! Menggigil-gigil!"
"Oo, rumah tok aku dekat KL. Penat oo balik kampung, 5 jam!"

Dulu itu memang la big deal. First time aku pergi KL pon masa umur 15 tahun. Tu pun rombongan sekolah.

Masa tu bila aku dengar kawan-kawan jalan, aku nganga jelah. Aku balik kampung kat Perak pon setahun sekali. Tu pun masa raya.

Tapi paling aku benci dengar time tu kalau ada orang cakap
"Takpela, mak bapak hang kaya!"

So what kalau mak bapak dia kaya? Kau jeles?

Dari kecik aku tahu aku kena usaha sendiri kalau nak.


***


Sekarang kalau aku jalan mana-mana, orang akan admire. Semua cakap jelesnya jelesnya nak pergi nak pergi. Well I have no problem with that. Faham la. Aku dulu pun macam tu. Aku pun jeles. Sekarang je alhamdulillah dapat. Dan aku akan encourage orang tu, datangla sini, best.

Tapi yang aku tak suka, bila aku suruh usaha, "Erk, susahla, saya tak seterer awak,"

Yang ni memang aku nak bagi pelempang. Nak pergi nak pergi, suruh usaha terus bagi alasan. Usahanya belum. Kau reti cakap nak nak nak saja ke?

Kamon, aku jumpa many great people. Orang yang start dari impossible kot. Dan kalau kau dengar cerita dia muka kau akan penuh dengan sparkling admiration macam mana dia usaha.

Well, aku pernah miss nak pergi US, Japan and Canada. Dan parents aku sendiri tak setuju aku datang UK in the first place. Frust. I missed the chances. Tapi aku usaha lagi. There's more to life.


Tak perlu cakap aku pandai dan apa-apa lagilah. Because I'm not smart.

But I am a thinker. Yang tu penyelamat aku. Sebab aku tahu kalau kau nak something, kau tak boleh duduk kat corner, nangis dan rasa kesian kat diri sendiri sebab nasib kau macam tu.

Instead please, please create a chance for yourself. Cari la celah lubang mana pun. Dan kalau niat kau baik dan usaha kau cukup, Allah will help. Dan kalau tak, there's more to that await for you. Tunggu jela.




Bukan nak kutuk-kutuk dan bagi kau rasa down atau nak marah. Tolong get hold of yourself, dan go for it. Even nabi pun start from something yang seem impossible at first.

Dan kalau kau still nak marah aku lagi lepas ni, fine, aku tak kisah. I'm not that saint. The result is kau akan still stuck kat situ. You're not going to affect me. Kau berubah pon aku macam ni, kau tak berubah pun aku macam ni. No credits either for me weh!

So kalau kau still taknak dengar apa aku cakap dan tulis then, ciao. Good luck with your pathetic life and thinking!

4 comments:

Hfz A. said...

nice post.
tapi aku tak puas hati satu je.
pehal ko guna saints dowh?
aku baru nak guna ayat 'i'm no saints' dalam entri.
ahhh,downnn!

.::annemishi::. said...

wow.. aku baca sambil senyum...
i LIKE!

lebih kurang pembakar semangat aku gak nih..
thank uuuu..

leviu...


may Allah bless u. amiin.

rosmanrazif said...

Terima kasih kak Dayah..
Pesanan yang bagus untuk adik-adik terutamanya kepada yang selalu tak lepas add me nih..

Dai said...

mochi - haha. well xpe weh lets both be no saints. =P

anneh - really weh? aku expect org nak baca sambil kening berkerut-kerut then pegi butang merah kat atas kanan sambil mumble 'budak ni emo'... =)

rosman - budak yang tulis entry ni pun xlepas add manth juga... =P