Sunday, December 12

Kain Kafan Jesus Christ

Sesungguhnya benda di atas adalah satu item orang Kristian.

Kain kafan Jesus, atau Shroud of Turin, mengikut kepercayaan Kristian, ialah satu objek yang amat suci dan penting bagi mereka. Ketika Jesus dikafankan bekas darah dari salib terlekat di kain itu. Dan juga kontour dan chemsitry kain itu berubah dan ada ter'lekat' imej Jesus pada kain. Jadi 100 tahun dahulu, ada orang yang dapat detect imej pada gambar. Jadi serba sedikit dapatlah imej Jesus. Dari apa yang saya tahu, Christian is not about philosophical or blablabla, its about the man himself (citation needed, correct me if I'm wrong). So kalau mereka boleh dapat tahu rupa sebenar Son of God ini amat heavenlah. Father apa tah cakap, lupa nama dia.


Saya gunakan nama Jesus sebab it's definitely not Nabi Isa. Yes, Nabi Isa is Jesus. Tetapi bukan Nabi Isa yang dikafankan. Sebab Nabi Isa diangkat Allah ke langit ketika Yahudi mahu menyalib Nabi Isa. Mereka menyalib seorang pemuda yang berupa Nabi Isa, tidak ingat namanya, maaf.


Jadi dalam History Channel mereka menggunakan teknik imaging 3D untuk membina semula wajah dan tubuh Jesus in 3D. Believe it or not folks, it did the trick. Well they did manage to build up the image on the cloth, but ada orang yang memang tak percaya kafan itu Jesus punya. Beberapa tahun dulu ada 3 lab yang buat carbon dating pada kain itu, dan result semua lab is negative, bukan. Kain itu dibuktikan beberapa ratus tahun lebih lambat dari zaman Jesus dikebumikan. Wallahualam . Ada yang cakap ianya hanya trick dari zaman yang sama New Testament dihasilkan. Ek, kalau pergi topik itu kena buat entry baru.

Tapi tak pernah dengarlah pulak in case ada orang yang pernah extract darah yang melekat di kain kafan Jesus tu, dan cuba buat DNA testing untuk tengok gene Son of God. Well in Christian why not? Boleh tengok macam mana gene half god. If he's really a son of God. Then if the Human Genome Project is completed, bolehlah start mapping features of Jesus. Then reconstruct tanpa ragu-ragu. OK what? And if ada orang tanya 'well, kalau rupa serupa mestilah the gene that made up the man serupa kan? So it's more or less sama dengan gene Nabi Isa?' Haha no no, gene expression is different folks. Satu ciri manusia selalunya boleh dicoding dengan few different DNA sequence.

Genetically serious saya tak dapat fikir macam mana Maryam boleh mengandung tanpa suami. Sebab if she produced anak perempuan, mungkin. Boleh. Assuming that it's a clone. Tapi kalau anak lelaki, ouf sangat susah nak justify. Maryam is sure to have XX gene, and Nabi Isa XY. Dari mana nak cari gene Y lelaki?

Kalaupun Maryam has XXY gene (Klinefelter syndrome), it will make her a man. XY gene has more powerful phenotype expression than XX. But that is impossible. XYY syndrome? Nah. Sama saja. So how come Maryam is pregnant, without the insertion of Y genes?


"Tidak patut bagi Allah mempunyai anak, Maha suci dia. Apabila dia hendak menetapkan sesuatu, maka dia hanya berkata kepadanya "Jadilah!' maka jadilah ia." (Maryam 19:35)


Ouf adakah saya terlalu banyak berfikir? Mungkin ini tak perlu difikirkan, sebab boleh menjadikan saya gila? Mungkin tak ada keperluan pun untuk difikirkan?


Nota kaki = Correct me if anything is wrong. I'm just some person with no depth of ilmu and trying to find the right one if anything is wrong. True, half the ilmu in me comes from assumptions from human.

No comments: