Thursday, October 14

KLIA - HEATHROW - MSD - MANCHESTER - LANCASTER =D



By the way full journey aku adalah Permatang Pauh - Bangi - KLIA - Heathrow - London - Heathrow - Manchester - Lancaster. Tapi ahai aku malas nak tulis banyak-banyak. Ini karya sahabat, Zetot.


Barang-barang diloaded dalam kereta.



K.L.I.A – Heathrow – MSD ?

Saya, Zat, Naza, Meera, Dai, Nadiah, Faridah, Shafiq, Fazrul Aizat



Briefing .. “ok, tgk pada tiket anda, sume maklumat ada kat situ .. pd mrka yg akn transit di Heathrow ke Manchester, jgn g mana2 .. jgn lupa……”, smpai abes briefing ..

“Kami pelajar2 bg program B.Ed TESL dan PPC mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kpd Bahagian Tajaan Pendidikan Kementerian Pelajaran Malaysia .. Terima kasih KPM !!” .. recorded ..


Abes jek sesi bersalaman berlambaian , maka berlepaslah kami semua menaiki pesawat MH 002.. sy x taw kwn2 lain rase ape , tp bg org yg 1st time naek flyte mcm sy, perghh, cuak, excited, jakun sket, tetiba ada rama2 dlm perut .. selama ni sy suka sgt tgk kapal terbang melintas atas kepala sy dan berangan yg dia akn turun amek sy bwk jln2 .. but now Alhamdulillah, I’m in it !! Subhanallazi sakharalana haza wama kunna lahu mukrinin .. wainna ila robbina lamunqalibun ..bismillahi tawakkaltu ‘alallah ..


maka pada pkul 5.45 pg wktu London, smpailah kami ke Heathrow airport .. disebabkn kami akn meneruskan perjalanan ke Manchester, maka terpinga-pingalah kami di sana mencari arah tujuan .. eh, dlm tiket flyte 7.55, dia kata 8.55 lak, hari tuh kate transit 3 jam lak .. adeh, yg mana nh ?? xpe2, solat dlu .. bermulalah kisah bersolat di mana saja dgn kompas kiblatnya .. then continue to security .. bkn main lama g .. explosive substances punya check lg .. bla3, bru lepas .. then nk ke mana ?? ah, jln jek lah .. tanye situ tanya sini..isi boring tuh , isi boring neh .. akhirnya smpai ke kaunter .. “oh, you missed the flight” !!( ayat ini adalah ringkasan sy .. senang faham.. ) apakah .. kami terlewat 10 min .. x bole buat apa dh dia kate .. but there are still hopes, katanya .. kna stay ctu dlu while dia tgk ape bole dibuat .. adeh, naseb baik 9 org .. kalo sorang2 td, x ke naya ..

muka-muka yang blom taw miss flight. =)


calling2 , tanye2 , idea2 .. a few options .. 1) naik any connecting flyte yg ada , but more than half of us will still be in London by midnite .. 2) kuar, amek luggage, naik train .. 3) naik kereta sewa .. 4) naik bas .. 5) naik flyte esok dgn harapan menggunung bahawa check-in luggage sume lepas .. adeh, camne neh ?? “weh, kite ni da smpai London , call MSD x?”.. call2, x angkat .. seniors2, kawan2, semua dihubungi .. oh, nk call 2 pn mcm2 .. carik tp up, xde number .. then kami dinasihatkan supaya amek check-in luggage kami n tunggu pgwai MSD dtg .. smpai kat tmpat reclaim bag .. searching n hoping time .. 1 pusingan, beberapa beg ditarik .. 2 pusingan, 3 pusingan dan seterunya .. sejam lebih la jugak .. wuaa, mane beg sy !! shafiq pn xde .. wuaa, abes la rending dan serunding ku !! huhu .. aduan pn dibuat .. ada 2 kmungkinan , mgkin beg2 tuh masih d msia atau da smpai Manchester .. adoi ai, redha jek lah .. harap2 mereka selamat walau d mana mereka berada.. setelah beberapa jam terkandas kat Heathrow tuh, dgn perut yg lapar dan kepala yg da x bole nk pikir pape, maka tibalah pegawai MSD membawa khabar gembira .. “kamu akan naik flyte ke Manchester pkul 11.30 pg esok.. di sana, ada seniors yg akn uruskan awk” .. wahh !! syukur Alhamdulillah !! setelah ape yg kitorg lalui, berita ini adlah sgt sdap didengar .. n mlm tuh, kmi menginap kat MSD ..

muka-muka lepas taw miss flight. tensi stranded kat heathrow.


jalan2 time !! lepas lunch (lunch ? the time was 6 pm, haha) , kitorang kuar jln2 .. hello London !! hujan turun sepoi2 bahasa sepanjang masa .. yg klakanya , bile brckp kluar asap, kitorg excited gile !! haha ..kitorg ke Hyde Park, tgk padang rumput yg cantik dan luas dgn itik2 n angsa2 yg berkeliaran kat tasik dia .. pastuh kitorg ke K Palace, tp da nk tutup, sbb da ptg sgt .. posing sana posing sini , snap sana snap sini .. then kitorg ke kedai2 berhampiran , beli apa2 yg patut dibeli .. 7.45 pm, isteri kpd warden MSD ajak kitorg dinner umah dia, lauk Malaysia lg !! ikan msk smbal, pajeri nenas, timun, sayur campur, ade kuih raya .. esoknye, pkul 7.30 we had a nasik goring treat, again kat umah warden tersebut .. then, we’re off to Heathrow …..

amek beg dan disambut oleh pegawai MSD. termasuk pengarah, Dr. Rosman.


sampai di Malaysian Hall. Yang famous dengan tiang-tiang putihnya.


Suasana luar bilik. London.


Hyde Park.


Kensington Palace



Heathrow - Lancaster

hey Heathrow ! it’s us again !! dgn harapan menggunung, kitorg pn usung la beg2 kitorang ke check-in counters .. wuaa !! check-in bole 20 kg jek !! but most of us mmg lebeyh 20 kg ( sy n shafiq terkecuali krn beg2 kami tiada bersama kami ketika ini) .. n mreka harus bayar £90 utk 10 kg yg terlebih tuh .. kami mengadu lg kat pihak MSD .. our flight is at 11.30 n it was 10.15 when dr. rozman(MSD president) came to solve our probs .. again, 2 options .. 1) pay £90 n u’re alright .. 2) leave ur bags n MSD will hantar those bags .. adehh , both pn x best .. nk bwat camne .. a few ppl trpaksa tinggalkan check-in luggage diorg, ade gak yg terpaksa tinggalkn hand luggage diorg .. 11.22, baru kitorang msuk departure gates .. security x pass g, imigresen g .. dah mcm marathon rasenye berlari mengejar flyte yg da nk berlepas ..

Kali kedua stranded di Heathrow dalam masa dua hari. Dan mostly budak-budak ni adalah first timers di overseas. Style.


sampai jek gate 008 , guess wut ?? the flight was delayed !! Alhamdulillah sgt2 .. kalo x , 2nd missed flyte ?? oh, x sanggup .. maka berlepaslah kami ke Manchester .. tiba d sana, sy n shafiq dgn pnuh harapan menunggu beg2 kitorg yg x jumpa2 .. xde !!! another report made .. rupenye, beg tu dari klia g london, then Manchester , then London again .. so, diorg kate nk amek balek beg tu dri London, hntar terus g umah sy .. but da process will take a day to settle .. xpe la, janji dpt .. then singgah umah seniors post-grad kat Lancaster nh .. nasik ayam !! rojak buah !! =DD pastuh, tampa buang masa g buat student card n amek id computer .. bla3, kitorang pn dibawa ke umah kami di prospec t street .. wah !! beg sy n shafiq da dihantar ke sini !! guess wut ?? Alhamdulillah sgt2 sbb dlm sedeh2 x jumpe beg, rupenye kami la paling bertuah, xyah angkut beg2 yg berat tuh ke sana ke mari .. alhamdulillah3 .. n the house ?? cantik n agak besar , dan kitorg cabut undi sape duk bilik mana .. there goes naza in da master bedroom , nadiah also ka tats , me kat tgh2 near da kitchen n toilet, mere n faridah kat bwh .. oops, not to forget dai n zat kat living room .. hehe .. maka tamatlah sudah perjalanan kami yg sgt memakan masa dan tenaga dari KLIA ke LANCASTER … Alhamdulillah , Alhamdulillah , Alhamdulillah … fuhh …

Syafiq dan penulis masih tidak menemui beg di Manchester. Barangkali beg yang sudah sampai di Manchester telah dihantar balik ke London.


Bilik hamba di Lancaster. Furness College. Torver. Ok kad raya plis~~~



Salam sayang , US, in LANCASTER … =))

penulis di bumi Allah Lancaster. =)

3 comments:

ﺷﻬﻤﻲ @ iBnU SuRaiNi said...

Welcome to UK~!
n_n

Syahira Ismail said...

salam,
dats a great experience for u aite.priceless..btw, i was there sending off my sis to uk too. i saw u with ur family members surrounding u..xjd nk tgur.malu.

nway, i'm ur jr when u was in sbpikp..still remember??plz say yes..haa

MaRyaM said...

hey! i saw guitar!! :DD

selamat datang ke uk!!